Почистване на ковано желязо


почистване на ковано желязоИзделията от ковано желязо са били използвани в продължение на много векове. Дори днес изделията от него са популярни, както за строителство (врати, порти, решетки, огради), така и за интериор (свещници, брави, мебели).

Благодарение на своята текстура, кованото желязо понякога може да хване допълнително прах и мръсотия. Изделията от ковано желязо почистват по няколко начина.

Почистване на ковано желязо

Долните стъпки предстаяват лесен начин за почистване на ковано желязо:

Стъпка 1 – Напълнете кофа или спрей бутилка с топла вода. Ако почистването е на големи предмети като огради от ковано желязо, кофата е по добре. За по-малки елементи, спрей бутилката е по-полезна.

Стъпка 2 – Добави препарат за миене на чинии или препарат за миене на метални повърхности. При почистване наковано желязо в затворени помещения, може да се ползва и оцет. Оцетът може да бъде твърде слаб за външни метални продукти.
Добро съотношение е:

  • Препарат миене чинии – 1 супена лъжица. (5 мл) на 1 литър вода
  • Препарат за миене на метални повърхности – 25 мл на 1 литър вода.
  • За оцет, използвайте 50 мл за 1 литър вода

Стъпка 3 – Премахнете всички елементи от ковано желязо, като възглавници и украшения.

Стъпка 4 – Накиснете гъба или кърпа във сместа, ако използвате една кофа. Ако използвате спрей бутилка напръскайте гъбата или кърпата с вашия почистващ разтвор, докато стане добре навлажнена.

Стъпка 5 – Избършете ковано желязо с кръгови движения, чистете в избрана част във всеки момент, премахване внимателно замърсяването или прах. Навлажнете гъбата или кърпата, колкото е необходимо.
Ако има ръжда по ковано желязо, опитайте се да я иззтъркате с телена четка или шкурка.

Стъпка 6 – Изпразнете кофата или бутилката спрей, когато приключите. Изплакнете и отново напълнете с чиста вода. Изплакнете гъбата или кърпата добре, за да се отстрани разтвора за почистване.

Стъпка 7 – Избършете ковано желязо отново с чиста вода, изплаквайте гъбата или кърпата често.

Стъпка 8 – Оставете кованото желязо да изсъхне напълно. Екстериорни метални изделия могат да се оставят да изсъхнат на слънце. Вътрешни елементи трябва да се избърсват с чиста и суха кърпа, за да отстраните излишната влага.

Това са нашите основни съвети а почистане на ковано желязо. Надяваме се да сме ви били полезни.