Боядисване

боядисване на ковано желязоБоядисване на ковано желязо – извършва се на няколко стъпки с цел подобряване качеството на металните изделия. Боядисването може да се извърши върху всички видове метални изделия – врати, решетки, порти, огради, парапети. Ако се извършва екстериорно боядисване изберете сух и слънчев ден за най-добри резултати.

Стъпка 1 – Прочистете ръждата от ковано желязо. Когато е подложено на взаимодействие с въздуха (дори на зкарито), ковано желязо може да хване ръжда (особено при наличие на влага). Ако има някаква ръжда тя трябва да бъде премахната, а не боядисана. Това става най-добре с твърда телена четка, въпреки че това може да стане по-ефективно с пясъкоструйка. Прочистете кованото желязо с четката, докато всички видими петна от ръжда са премахнати. Ако ковано желязо вече е бочдисване премахнете старата боя с телена четка.

Стъпка 2Изшкурете кованото желязо. За да се подготвите металните изделия за боядисване е велателно да ги изшкурите внимателно. Това осигурява идеалната повърхност за грунда и боята.

Стъпка 3Грундиране. Нанесете един слой грунд за ковано желязо за да го предпазите от ръждясване. Нанесете внимателно грунда с четка. Желателно е да се използва висококачествен грунд за метални повърхностти. Това ще увеличи времето до ново боядисване.

Стъпка 4Изшкурете грунда. Минете грундираната повърхност с финна шкурка. След това минете повърхността с парче плат за да премахнете дребните частици.

Стъпка 5Боядисване на ковано желязо. След качествено изпълнение на първите 4 стъпки, следва последната. А именно процеса на боядисване на ковано желязо. Изберете си цвят и вид боя и не пестете от материали. Качеството ще ви се изплати във времето. Нанесете внимателно боята. Оставете да време на боята да изсъхне и нанесете втора ръка боя върху кованото желязо. Оставете да изсъхне.

При желание може да прегледате статията за почистване на ковано желязо.

Фирма Олд Метал предлага боядисване на ковано желязо във всички цветове – сребристо, златно, черно, сиво и други.